Zapri meni
Kategorija:
Fakultetni študij
Objavljeno: 01. 10. 2023

Nagovor direktorja SFU Ljubljana študentkam in študentom ob pričetku študijskega leta 2023/24

Miran Možina, direktor SFU Ljubljana

Spoštovane študentke, spoštovani študenti dobrodošle in dobrodošli na SFU Ljubljana!

Ob začetku novega šolskega leta 2023/24 nas veseli veliko število novo vpisanih v naše programe, kar pomeni, da SFU Ljubljana postaja v slovenskem prostoru vse bolj prepoznavna in zaupanja vredna izobraževalna ustanova. To je predvsem rezultat trdega dela študentk, študentov, predavateljic, predavateljev in osebja SFU, ki smo ga v razvoj SFU Ljubljana vložili od leta 2006 do danes. Je pa tudi posledica vse večje vpetosti v lokalno in širše družbeno okolje, ki ob naraščajočih potrebah po raznih oblikah psihosocialne pomoči očitno potrebuje vse več visoko usposobljenih psihoterapevtov in psihologov. Tudi z našimi obštudijskimi programi uspešno odgovarjamo na aktualne potrebe po izobraževanju na področju varovanja duševnega zdravja in drugih področjih.

Ob vse hitrejši rasti novega znanja v vseh sferah človeškega delovanja ga ni posameznika, ki bi temu skokovitemu razvoju lahko sledil sam, pa čeprav bi se poskušal še tako specializirati ali subspecializirati. Rešitev je samo v sodelovanju v interdisciplinarnih timih in v mreženju različnih institucij. Zato naši programi ne glede na vsebino dajejo velik poudarek razvijanju sposobnosti za sodelovanje in dialog. To pa ni možno brez vzpostavljanja in negovanja zaupanja, saj se brez njega dialog hitro sprevrže v prepričevanje, kdo ima prav, in v neproduktivne polarizacije. Ker je v srčiki vsake uspešne oblike psihoterapevtske ali psihološke pomoči prav grajenje zaupanja med strokovnjakom in uporabnikom, se zato v predavalnicah, SFU pri učenju sodelovanja in dialoga dogaja nekaj, kar presega meje naših strokovnih področij. Gre za učenje, ki ima ob čedalje večji in hitrejši eroziji zaupanja na skupnostni ravni širši družbeni pomen. Tako študentkam in študentom kot tudi predavateljicam in predavateljem pomaga ohranjati upanje, da bomo kot strokovnjaki in kot ljudje morda le uspeli najti rešitve za velike probleme sodobnega sveta in uspeli uresničiti tisto, kar zveni tako preprosto – trajnostni razvoj.

Znani pregovor pravi: Sam greš hitreje, skupaj prideš dlje. Kljub novim naporom, ki nas čakajo v novem študijskem letu, se ga v SFU timu veselimo in verjamemo, da bomo skupaj prišli še dlje kot doslej.

V svojem imenu in v imenu celega tima vam zato kličem:
Dobrodošli v našem akademskem okolju!

Miran Možina, direktor SFU Ljubljana