Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 09. 11. 2020

Virtualna (Pred)-Konferenca SFUrope – Krizni ukrepi: raziskovanje v času krize, konfliktov in zarot

Predkonferenca - raziskovanje v času krize, konfliktov in zarot

3. in 4. novembra 2020 je potekala Zoom pred-konferenca SFUrope, ki jo je organizirala in zasnovala dr. Sara Poloni iz SFU Dunaj, ki tudi sicer koordinira učno-raziskovalni projekt SFUrope. Ideja projekta SFUrope je povezovanje vseh mednarodnih podružnic Univerze Sigmunda Freuda. V letu 2019/20 se je v okviru projekta izvedla anketa med študenti podružnic SFU o njihovih stališčih do Evropske unije, narodne identitete in Univerze Sigmunda Freuda. Poročilo o rezultatih študije nadete na povezavi. Kot zaključni in povezovalni del projekta je bila planirana tudi izvedba jesenske šole v novembru 2020, na kateri bi se v živo srečali študenti in učitelji iz vseh sodelujočih podružnic. Jesenska šola je zaradi trenutnih epidemioloških razmer prestavljena v leto 2021.

Med udeleženci konference so bili predstavniki - študenti, raziskovalci, učitelji in zaposleni - iz skoraj vseh evropskih podružnic SFU, med njimi tudi SFU Ljubljana in celo predstavnica iz trenutno politično zelo vroče ZDA.

Na konferenci smo udeleženci uvodoma podelili nekaj informacij o sebi in o svojih doživljanjih časa zaznamovanega s dogajanjem v povezavi s korono. Ugotovili smo, da je bilo kljub temu, da smo v koronskih časih že globoko in precej dolgo ter da smo svoje občutke in doživljanja najbrž že večkrat izpovedali, dobro ponovno podeliti svoja doživljanja in občutenja tudi v tem mednarodnem krogu. Spoznali smo, da stiske, ki jih doživljamo sami, zelo podobno doživljajo tudi ljudje na drugem koncu sveta in v mnogih drugačnih vlogah, poklicih, osebnih ter poslovnih okoliščinah. Kot je bilo slišati od kolegov, so trenutne koronske stiske v različnih oblikah in dimenzijah prisotne na prav vseh nivojih. Večina udeležencev nas je takšen povezovalni uvod doživela kot dobro izhodišče za nadaljevanje konference. 

V nadaljevanju smo poslušali ''flash-predavanja'', ki so zaradi zgoščenosti pustila močan vtis, odprla mnoga vprašanja in s tem omogočila dobro diskusijo. 

Drugi dan konference smo se posvetili modeliranju nove mini-raziskave, s katero bi pridobili vpogled v spremenjene družbene odnose in interakcije v teh časih. Raziskovanci bomo udeleženci konference sami. Izsledki raziskave bodo predstavljeni na jesenski šoli SFUrope 2021. Za metodologijo je bil izbran contact-mapping. V naslednjih mesecih bomo sodelujoči beležili vrsto (v živo vs. virtualno). in pogostost ter kvaliteto svojih kontaktov z drugimi ljudmi.

S tem dogovorom smo konferenco tudi zaključili in se zadovoljni z doživeto izkušnjo - vsaj v primeru avtoric zapisa, vrnili v svoja raznolika, a hkrati podobno zaznamovana, domača okolja od koder bomo nadaljevali sodelovanje v projektu SFUrope.   

Zapis pripravili: Mirjana Franković, Kristina Trstenjak in Jasna Možina

Vir slike: Daria Schevtsova/pexels.com

 

Prekonferenca