Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 28. 11. 2019

V Nemčiji po novem študij psihoterapije takoj po maturi

veja

Nemčija je 26. septembra 2019  sprejela pomembno novelo Zakona o psiholoških psihoterapevtih ter psihoterapevtih za otroke in mladostnike iz leta 1999. Sprememba, ki jo uvajajo v Nemčiji, predstavlja pomemben obrat, saj uvaja možnost neposrednega fakultetnega študija psihoterapije po maturi (triletna prva in dvoletna magistrska stopnja). Hkrati novela uvaja nov poklicni naziv »psihoterapevt«, namesto starih nazivov »psihološki psihoterapevt« in »psihoterapevt za otroke in mladostnike«. Novela nemškega zakona po tej poti odpira možnost za pridobitev licence za opravljanje psihoterapevtske dejavnosti.

V slovenskem prostoru vprašanje zakonske ureditve psihoterapevtske in svetovalne dejavnosti žal ostaja neurejeno.

 

 

Več o razvoju dogodkov v Nemčiji si lahko preberete na povezavi.

 

Več o tematiki zakonske ureditve psihoterapije doma in po svetu v zadnjem času si lahko preberete v članku v Kairosu – Slovenski reviji za psihoterapijo: M. Možina, T. Flajs, in sod. : Hrvaška, Malta in Nemčija v letu 2018 sprejele zakone o psihoterapiji: kaj pa Slovenija?, v:12, š:3-4, 2018. Povezava do članka. 

 

Več o iniciativi za zakonsko ureditev psihoterapije v Sloveniji in aktivnosti v tej smeri s strani s strani Kolegija fakultet in Slovenskega združenja psihoterapevtov in svetovalcev (SZPS) si lahko preberete na povezavi.

 

Vir fotografije: Pixabay, JensEnemark