Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 26. 10. 2023

Stalna razstava na SFU Ljubljana - Evgenija Jarc Zaletel

Razstava Evgenija Jarc Zaletel

Na SFU Ljubljana smo z oktobrom  postali ponosni gostitelji stalne slikarske razstave vsestranske umetnice Evgenije Jarc Zaletel, katere slike so znane po svoji razgibanost in domiselnosti. Prepoznan je po svojem edinstvenem slogu, ki pogosto vključuje elemente fantazije, nadrealizma in živahnih barv. Slike krasijo hodnike in učilnice SFU Ljubljana. 

Slike Evgenije Jarc Zaletel so znana po svoji razgibanosti in domiselnosti. Prepoznana je po svojem edinstvenem slogu, ki pogosto vključuje elemente fantazije, nadrealizma in živahnih barv. Za Jarčevo je značilna pozornost do podrobnosti in motivi letnih časov, ki prežemajo mnoga njena dela. Voda, travnik, vrtiljak v katere so umeščen mala bitja.

Njeni subjekti se pogosto znajdejo v fantastičnih pokrajinah, otroci v domiselnih prizorih, ki gledalca vabijo k raziskovanju drugačnih svetov. S svojo umetnostjo ustvarja občutek eskapizma in vabi gledalca, da vstopi v kraljestvo lastne domišljije.

Dinamika barvnih kompozicij pa se izraža v dveh pristopih, pomladno in jesensko-hladno in toplo. S tehniko kapljanja, madežev in polivanj iz katerih se izluščijo podobe otrok, ptic, že sam način slikanja namiguje na igro. Tako kot otroške igre ne usmerjajo pravila in cilji in je otrokovo delo.

Otroški odnos do časa in prostora, ki ga lahko opišemo kot tukaj in zdaj Evgenija Jarc Zaletel ponazori z izbranimi likovnimi elementi. Prostor je abstrahiran in poenoten, kar slikarki omogoča svobodno umestitev pripovednih detajlov. Voda ni voda ampak barvni madeži in travnik so rdeče zelene barvne kapilare. Brezprostorja, likovno bogata in premišljena v katere vstopa figura, z osnovnimi potezami s psihološko natančnostjo označuje otroške obraze in njihovo igro. Odsotnost tridimenzionalnega fizičnega prostora ne pa tudi duhovnega prostora, barvno bogata okolja, ki zaznamuje letne čase, predvsem pa različna razpoloženja, še zlasti s kontrasti hladnih in toplih barv. Na ta način vodi gledalca po raznolikosti svojih svetov.

Slike vzbujajo čustva in burijo domišljijo gledalca. Uporaba barve, teksture in majhnih podrobnosti v sliki prispevajo k globini in bogastvu njenih slik. Odločen nanos barve priča o utrjenem procesu prenosa pogleda v naravo na platno.

Vabljeni na ogled razstave na SFU Ljubljana!