Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 10. 01. 2022

Oglejte si posnetek predavanja ''Anatomija prepira'' z doc. dr. Matejem Černigojem

psihologija za vsakogar

Vas zanima zakaj se prepiramo? In s kom? Zakaj je to tako pogosto prav z ljudmi, ki nam pomenijo največ? Kakšna je pravzaprav funkcija prepira in kakšna njegova struktura? Kdaj se je smiselno prepirati in kdaj ne? In, nenazadnje, kaj je možno narediti, da bi bila naša medosebna komunikacija boljša in prepira čim manj?

11. 11. 2021 je bil z nami dr. Matej Černigoj, docent in doktor znanosti s področja psihologije. Predavanje z naslovom ''Anatomija prepira'' se je nadaljevalo z dikusijo in je bilo namenjeno razmisleku in odgovorom na ta vprašanja s perspektive potrebe po vzdrževanju socialne resničnosti. Posnetek predavanja si lahko ogledate na youtube kanalu SFU Ljubljana.

 

 

"Psihologija za vsakogar" je naslov mesečnih tematskih dogodkov z gosti psihologi. Psihologija na zelo različne načine posega na mnoga področja našega življenja, včasih bolj včasih pa manj zavedno. Zato bo z nami vsakič strokovnjak, ki nam bo na poljudno-strokoven način približal vedo, ki se tiče prav vsakogar izmed nas!

Matej Černigoj je avtor knjige z naslovom: “Jaz in mi – raziskovanje temeljev socialne psihologije” in predavatelj na SFU Ljubljana. Socialna psihologija oziroma širše problemsko polje odnosa med posameznikom in družbo je tudi njegovo osrednje raziskovalno področje, ki se mu posveča predvsem z vidika epistemologije in metodologije prvo- in drugoosebnega raziskovanja zavesti ter samospoznavanja. Zaradi izjemne širine pri obravnavi temeljnih vprašanj odnosa med posameznikom in družbo ter jasno opredeljenih epistemoloških in ontoloških izhodišč pa je Černigojev model uporaben ne le za (socialno) psihologijo, pač pa za družboslovje v celoti.