Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 18. 09. 2019

PERINATALNA PSIHOLOGIJA: materinstvo in duševno zdravje

nosečnica
okt 3
3. 10. 2019 at 16:30
Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana

SFU Ljubljana vabi na predavanje prof. dr. DENISE DEFEY z naslovom PERINATALNA PSIHOLOGIJA: materinstvo in duševno zdravje

v četrtek, 3. oktobra 2019 od 16.30 do 20.30, na SFU Ljubljana, Trubarjeva 65 (1000 Ljubljana).

 

Seminar je del rednega programa za študente programa Psihologija in Psihoterapija otrok in mladostnikov na SFU Ljubljana, hkrati pa je odprt za zunanje udeležence. Seminar bo v angleščini brez prevoda.

 

O GOSTJI

Prof. dr. Denise Defey, ki prihaja iz svojega rodnega Urugvaja, je diplomirala kot psihologinja leta 1979 in je v svoji deželi opravila pionirsko delo tako na kliničnem področju kot tudi na področju izobraževanja iz kriznih intervencij, kratke psihodinamske situacijsko fokusirane psihoterapije in perinatalne psihologije. Za svoje dosežke je dobila častno urugvajsko diplomo, latinsko ameriško diplomo iz psihoterapije in diplomo iz bolnišnične psihologije (Univerze iz Urugvaja). Zaključila je tudi magisterij iz duševnega zdravja v skupnosti. Svojo kariero univerzitetne profesorice je začela leta 1985 na javnih in privatnih urugvajskih univerzah (tako na psihologiji kot na medicini) in jo nadaljevala na magistrskih in doktorskih programih univerz latinske Amerike (v Argentini, Braziliji, Čilu in Peruju) in Evrope (v Španiji, Franciji, Nemčiji in na Univerzi Simgunda Freuda na Dunaju). Od leta 1980 do 1990 je delala za Svetovno zdravstveno organizacijo, od leta 2009 do 2011 pa za ti. Razvojne programe Združenih narodov, tako da je vodila raziskave in objavljala knjige in druga gradiva za izobraževanje.

 

denise defey

 

Leta 1991 je bila soustanoviteljica organizacije Agora, privatnega inštituta, kjer izobražujejo strokovnjake, ki delajo na področju duševnega zdravja, iz kriznih intervencij in k rešitvi usmerjene psihoterapije. Na inštitutu sodeluje 50 učiteljev, ki so do danes usposobili dvajset generacij psihoterapevtov. Bila je predsednica latinsko ameriške veje Mednarodnega združenja za raziskovanje psihoterapije (Society of Psychotherapy Research) in predsednica urugvajske veje Mednarodnega združenja za psihosomatsko porodništvo in ginekologijo. Leta 2004 jo je urugvajsko Ministrstvo za zdravje imenovalo za vodjo skupine strokovnjakov, ki so postavili temelje novega nacionalnega zdravstvenega sistema na področju varstva duševnega zdravja. Njene objave, ki so izšle v Urugvaju, Braziliji, Franciji in ZDA, zajemajo veliko število člankov in knjig, kjer je bila urednica, avtorica ali soavtorica. Je nacionalna predstavnica ISPOG (International Society for Psychosocial and Psychosomatic Obstetrics and Gynecology). Že 40 let dela za Svetovno zdravstveno organizacijo v okviru njihovih razvojnih programov ter na Medicinski fakulteti in Fakulteti za babice v Montevideu.

Je poročena in ima dva otroka.

 

O VSEBINI PREDAVANJA

Na področju perinatalne psihologije predavateljica opaža tudi v Evropi pomanjkanje znanja in zavedanja o problemih duševnega zdravja (in njihovih posledicah) v času nosečnosti in takoj po rojstvu. Tako se velikokrat daje poudarek nepomembnim temam ali takim, kjer je na voljo malo znanstveno podprtih podatkov ali gre celo za zavajajoče podatke. Primer je pretirano diagnosticiranje depresije v nosečnosti ali pretirano poudarjanje negativnih učinkov običajnega stresa v nosečnosti (ki je prisoten pri okoli 78 % nosečnic). Po drugi strani pa so nekatere pomembne teme prezrte, da na primer medicinski kader ne ve, da je kar pri 34% žensk, ki se sterilizirajo, prisotna psihopatologija, da 50% staršev trpi za resnimi duševnimi motnjami po splavih zaradi abnormalnosti zarodkov, da je samomorilnost pri ženskah, ki so izgubile otroka, nekajkrat višja itn. Seveda pa je prišlo tudi izjemnega napredka v razvijanju kliničnih pristopov tem stanjem, kot so npr. Smernice za duševno zdravnje za klinike, kjer opravljajo sterilizacije ali skupinska terapija na ginekoloških klinikah za zasvojene nosečnice ali psihoterapija diade mati-dojenček idr. Velik je tudi doprinos skupnostnih programov za preprečevanje prezgodnjih nosečnosti. Predavateljica bo predstavila južnoameriške izkušnje na področju perinatalne psihologije, ki velikokrat po svoji uspešnosti prekašajo “razvite” dežele. Velika je potreba po vključevanju psihosocialne perspektive v klinične smernice, ki naj bi jim sledilo medicinsko osebje in babice.

 

 

PRIJAVE IN CENA

POPUST ZA ZGODNJE PRIJAVE: 20 EUR za prijave in plačilo do 25. sepmtebra 2019.

ZA OSTALE: 40 EUR za prijave in plačilo do 1. oktobra 2019.

Prijavnico pošljite na referat@sfu-ljubljana.si.

Za dodatne informacije o izobraževanju pokličite na telefonsko številko 01 425 44 33 (uradne ure pon/sre/čet/pet 9.00-12.00, tor 14.00-17.00).

Več v vabilu spodaj.

 

Pohitite s prijavami, število mest je omejeno.

 

 

Prisrčno vabljeni!

 

Mag. Miran Možina

direktor SFU Ljubljana

 

 

Naslovna fotografija: Pixabay

Fotografija v tekstu: osebni arhiv D. Defey