Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 20. 11. 2017

O promiskuiteti: Je možno Jungove arhetipe potrditi s kvantitativno psihologijo?

zeus
Dec 4
4. 12. 2017 at 20:15
KULT 316, Prušnikova 74, 1210 Ljubljana

Vabimo vas na habilitacijsko predavanje Matjaža Regovca, Jungovskega analitika, z naslovom 

O promiskuiteti: Je možno Jungove arhetipe potrditi s kvantitativno psihologijo?

 

Zaradi velikega zanimanja za predavanje, smo predavanje premaknili na novo lokacijo:  KULT 316 (http://www.kult316.si/), Prušnikova 74, 1210 Ljubljana.  Prosimo vas tudi, da svojo prisotnost prijavite na mail: info@ipal.si. Prijavite se lahko do nedelje, 3.12.2017 do 20.00 ure. Hvala za razumevanje.

 

Psihoanalitično raziskovanje promiskuitete je ugotovilo dva tipa psihologije promiskuitetnega obnašanja – jupitrskega ali toplega ter saturnskega ali hladnega. Podlagi zanju sta arhetipa vladarjev-kraljev, ki sta bila po starogrškem izročilu tradicionalno promiskuitetna, vendar vsak na svoj značilni način.

S psihološkim raziskovanjem osebnosti smo nato ugotavljali, ali se s kvantitativno analizo da ugotoviti »grozde« oziroma nadredne dimenzije implicitnega psihološkega prostora, ki bi po eni strani opisovali kompleksne dimenzije arhetipskih značilnosti jupitrskega in saturnskega vladarja, po drugi pa bi statistično pomembno napovedovali promiskuiteto.

Raziskava odpira splošno vprašanje o možnostih povezovanja jungovske analitične psihologije in akademske psihologije osebnosti.

 

 

Matjaž Regovec je doktor psiholoških znanosti in kvalificirani jungovski psihoanalitik, član londonske Association of Jungian Analysts, avstrijske Zveze za analitično psihologijo in Združenja psihoterapevtov Slovenije. V svobodni privatni klinični psihoterapevtski praksi dela 24 let. Od 1993 vodi Institut IPAL kot direktor in vodja tutorjev.