Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 11. 09. 2018

Fantazme žrtvovanja

žrtvovanje
Sep 22
22. 9. 2018 at 15:00
SFU Ljubljana, Rovšnikova 2

Vabimo vas na seminar Fantazme žrtvovanja, ki ga organizira Društvo lacanovkse psihoanalize v sodelovanju s SFU Ljubljana.

Odpoved za drugega v vseh kulturnih okoljih zavzema posebno mesto. Mati, ki se žrtvuje za svojega otroka. Otrok, ki se žrtvuje za svojo mater. Žrtvovanje za višje cilje, uspeh, kariero, družino, domovino... To je človek trdnih načel, za katerega se zdi, da ne popušča pri svoji etični drži. 

A žrtvovanje ne pomeni nujno odpovedi užitku, temveč krene po poti drugačne zadovoljitve. To je mazohistična/sadistična zadovoljitev v kateri lahko subjekt postane suženj svojih fantazem in občutkov krivde. 

Seminar dr. Nine Krajnik bo na osnovi predstavitve kliničnih primerov, teoretskih postavk in skupinskega dela po načelih Lacanove šole izpostavil psihoanalitično obravnavo žrtve, kulturno-zgodovinske pogoje fantazem v nekem okolju (konkretno slovenskem) ter predstavil kako lahko lacanovska psihoanaliza vodi do sprostitve od užitka v mučeništvu kot destrukciji sebe in drugega.

 

Cena: 110 EUR. V predprijavi do 19.9. 2018 je cena 50 EUR (za študente, upokojence in brezposelne 35 EUR). Za SFU študente je udeležba brezplačna. 

Prijave na: info@sdzlp.si 
Predprijave do: 19.9.2018