Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 08. 05. 2020

Brezplačni webinar: Duhovna kriza kot priložnost za osebno in duhovno rast

poganjek iz skale
Jun 11
11. 6. 2020 from 18:00 to 21:00
Webinar

Datum: 11.6.2020

Ura pričetka: 18:00

Način izvedbe: brezplačni webinar

Prijave: do 10.6.2020 preko povezave: https://forms.gle/bP1mMJB2LK1PPpbU9 

Predavateljica: Mojca Studen

 

V dobi moderne in postmoderne so duhovne vrednote večinoma nadomestila bolj materialistična in egocentrična hlepenja in hrepenenja, ki pa ne potešijo potrebe po osebni in duhovni rasti. Vse bolj se zavedamo, da je želja po osebnem razvoju in transcendenci ena od osnovnih človekovih teženj in potreb. Mistična stanja zavesti so za človeka lahko zelo zdravilna in imajo lahko močan pozitivni učinek na kvaliteto njegovega nadaljnjega življenja, predvsem glede smiselnosti, pozitivnega vrednotenja in polnega doživljanja življenja. Če ta notranji klic po transcendenci zanemarjamo, potlačujemo ali pa skušamo brezglavo in brez pravega vodstva „na glavo“ skočiti v »razsvetljenje«, lahko namesto naravnega duhovnega razvoja doživimo neprijetno duhovno krizo. Ta se lahko manifestira podobno kot katera od resnih duševnih motenj in jo lahko strokovnjaki in bližnji celo tako obravnavajo. Na tak način pa je zamujen oziroma zatrt njen transformativni potencial, človeka pa lahko doživljenjsko stigmatiziramo s psihiatrično diagnozo in prepričamo v dolgotrajno uporabo psihiatričnih zdravil, ne da bi mu ob tem omogočili tudi kvalitetno psihosocialno pomoč, duhovno asistenco ter s tem možnost za celostno osebno in družbeno okrevanje.

Za duhovno krizo je v nasprotju z zavestnim in postopnim osebnostno/duhovnim razvojem značilna nenadna, nepričakovana preplavitev celotnega doživljanja s transpersonalnimi, arhetipskimi vsebinami, ki jih spremljajo neobičajna stanja zavesti, intenzivna čustva (npr. strah, tesnoba), močna vznemirjenost in motorični nemir, nespečnost, halucinacije, iluzije, neobičajne misli, ki jih je možno zamenjati za blodnje, derealizacija, depersonalizacija, telesni simptomi idr. Človek poroča o arhetipskih vsebinah, povezanih z arhetipom smrti in ponovnega rojstva, spominih na „prejšnja življenja“, občutkih enosti s celotnim vesoljem, srečanjih z mitološkimi bitji in podobnimi motivi idr. Duhovna kriza lahko začasno v manjši ali večji meri ohromi posameznikovo zmožnost normalnega funkcioniranja in je lahko zelo zastrašujoča tako za tistega, ki duhovno krizo doživlja kot tudi za njegovo okolico. Če pa smo sposobni kot psihoterapevti prepoznati in podpreti proces, ki ga duhovna kriza požene v tek, se lahko posameznik odpre, začuti hvaležnost za podporo in pripravljenost na sodelovanje, tako da lahko razvije zaupanje v svoj proces osebne in duhovne rasti.

Predavanje bo posvečeno temu, kako prepoznati duhovno krizo ter kako jo razlikovati od nedramatičnega, postopnega duhovnega razvoja na eni strani in od resnih duševnih motenj, kot so shizofrenija, paranoja, derealizacija, nevrokognitivne motnje, somatizacijske motnje ipd., na drugi strani. Opisani bodo tudi najpogostejši sprožilci in različne oblike duhovne krize. Na kratko bosta predstavljena tudi teoretični okvir, s katerim je možno duhovne krize razložiti, in metoda t. i. »holotropnega dihanja«, ki dovoljuje udeležencu, da prestopi mejo „normalnosti“ ter si zavestno dovoli vstop v holotropna (zdravilna posebna) stanja zavesti in se odpre holotropnemu procesu, ki nemalokrat prevzame obliko (začasne) duhovne krize. Vse to se dogaja v podpirajočem, varnem okolju, kjer terapevti poskrbijo za varno integracijo holotropne izkušnje in povratek v običajno funkcioniranje. Zaradi transpersonalne narave dela se mora vsak terapevt Holotropnega dela med drugim dobro seznaniti z vsemi vidiki duhovne krize in jo razlikovati od duševnih motenj.

O PREDAVATELJICI:

Mojca Studen je po osnovni izobrazbi fizik, ki pa je se je izobrazila kot poklicna transpersonalna psihoterapevtka in prejela evropsko diplomo združenja EUROTAS. Dela v samostojni psihoterapevtski praksi v centru Velosimed. Je tudi članica skupine Grof Transpersonal Training (GTT). Med drugim redno vodi izkustvene delavnice Holotropnega dihanja in sodeluje v  GTT izobraževalnih modulih. Pomaga tudi ljudem, ki se znajdejo v duhovnih krizah večinoma zaradi težkih življenjskih razmer ali zlorabe halucinogenih drog.

 

 

Vir foto: Unsplash