Zapri meni

Neobičajna psihoterapija Miltona H. Ericksona (Jay Haley)

Knjiga Neobičajna psihoterapija Miltona H. Ericksona, avtorja Jaya Haleya, je izšla v sozaložništvu založbe UMco in SFU Ljubljana v aprilu 2022.

 

ericson

 

Naslov: Neobičajna psihoterapija Miltona H. Ericksona

Naslov izvirnika: Uncommon therapy - The Psychiatric Techniques of Milton H. Erickson, M. D. (1793)

Leto izdaje: 2022 

Avtor: Jay Haley

Prevod: Niki Neubauer

Zbirka: Preobrazba

Fizični opis: mehka vezava

ISBN: 978-961-7136-14-2

Cena: 26,90 EUR (za študente SFU Ljubljana velja 20% popust)

Izdajatelja in sozaložnika: SFU Ljubljana, UMco

 

O knjigi

»Vsak človek je enkraten. Zato moramo psihoterapijo prikrojiti enkratnosti posameznikovih potreb, ne pa ga skušati stlačiti v Prokrustovo posteljo hipotetičnih teorij o človeškem vedenju.« 
– Milton H. Erickson

Milton Hyland Erickson (1901-1980), ameriški psihiater in psihoterapevt, ni bil le veliki inovator na področju terapevtske hipnoze, temveč v psihiatriji in psihoterapiji nasploh. Ključne novosti, ki jih je uvedel, so: natančno opazovanje klientovega vedenja kot izhodišča za učinkovito terapevtsko komuniciranje, utilizacijo vsega, kar so mu klienti ponudili – od vedenja, načina mišljenja in čustvova-nja do simptomov –  za razvijanje terapevtskega delovnega odnosa in uresničevanje terapevtskih ciljev, prikrojevanje terapije enkratnosti posameznikovih potreb, usmerjanje v prihodnost in vire ter izkoriščanje nezavednega kot vira, posredno komuniciranje, ustvarjanje zmede, preokvirjanje problemov v rešitve idr. K vsakemu klientu je pristopal kot enkratnemu in posebnemu posamezniku, tako da nikogar ni skušal stlačiti v Prokrustovo posteljo teorij, pa naj bodo še tako privlačne ali razširjene.

Ta knjiga primerov iz psihoterapevtske prakse Miltona Ericksona kaže, kako neverjetno raznoliko se je odzival na enkratnost vsakega posameznega klienta in na širok razpon človeških težav. Vsakemu primeru sledi kratek komentar za osvetlitev nekaterih vidikov, toda o vsakem bi se dalo napisati obsežno razpravo. Zaradi poenostavljenega prikaza zapletenih interakcij med njim in klienti je ta knjiga pravzaprav zbirka anekdot; terapevtski proces je predstavljen v obliki povzetkov, vendar se ključne značilnosti njegovega dela izkristalizirajo ob vsakem, še tako stiliziranem primeru. Svoj pri-stop opisuje izjemno jasno, včasih doda nekaj dramatičnosti, da bi glede na običajen način kliničnih predstavitev naredil svoje primere bolj berljive. Z leti je postal njegov terapevtski slog izbrušen kot diamant, preprost in precizen, neverjetno hitro je znal prepoznati osnovne značilnosti človeške situacije. Pogosto problem, s katerim se je soočil, sprva rad predstavi kot nerešljiv in potem razkrije rešitev. Na vsakega klienta, ki je bil deležen njegove polne pozornosti, ni naredil močnega vtisa le kot terapevt, temveč tudi kot človek z globoko in široko življenjsko izkušnjo.
– Jay Haley

 

O avtorju

Jay Douglas Haley (1923–2007), je bil ameriški psihoterapevt in en od ustanoviteljev kratke in družinske terapije ter tudi strateškega modela psihoterapije, ob tem pa tudi eden od najbolj celovitih učiteljev, kliničnih supervizorjev ter avtorjev na tem področju. Miltona Ericksona je spoznal v začet-ku šestdesetih let prejšnjega stoletja v okviru projekta Batesona, potem pa je tega znamenitega psihoterapevta spremljal še naprej ter o njem leta 1973 objavil svojo prvo knjigo Neobičajna terapija, ki je njegov prvi prevod v slovenščino.

 

NAROČILA:

Za naročilo knjige pišite na knjiznica@sfu-ljubljana.si. V naročilo vključite naslednje informacije: ime in priimek oz. naziv naročnika, naslov, število naročenih izvodov, informacijo ali ste študent SFU (v tem primeru za vas veljajo določeni popusti!) ter način prevzema (osebni prevzem vs. pošiljanje po pošti). Knjigo vam lahko pošljemo po pošti, ob čemer vam bomo zaračunali stroške poštnine. Izdali vam bomo račun, ki ga boste prejeli po e-pošti. Ko boste poravnali račun, vam bomo knjigo poslali po pošti ali pa lahko knjigo dvignete na sedežu SFU Ljubljana, na Trubarjevi 65, 1000 Ljubljana. Prosimo, da se v naprej uskladite s sodelavci na SFU Ljubljana za dan in uro prevzema.

 

PODATKI ZA PLAČILO:

Davčna št.: 38029812

Transakcijski račun: SI56 3400 0101 5852 361

BIC banke: KSPKSI22

Naziv: SFU Ljubljana

Naslov: Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana