Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 08. 12. 2023

Psihologija za vsakogar: Ciklus predavanj o človeškem stanju - 2. sezona

https://sfu-ljubljana.si/sites/default/files/styles/crop_250px_x_0_5/public/2023-12/WEB%20%281%29.png?itok=qICLTHCh
Mar 12
12. 3. 2024 at 17:30
SFU Ljubljana

V sklopu tematskih dogodkov »Psihologija za vsakogar«, ki jih organiziramo na oddelku za Psihologijo na SFU Ljubljana, bomo tudi v letošnjem študijskem letu z veseljem gostili dr. Mateja Černigoja, ki bo svoja razmišljanja predstavil skozi ciklus štirih novih predavanj o človeškem stanju.

 

Izraz “človeško stanje” se uporablja za označevanje posebnosti človeškega bivanja. Ljudje se izvzemamo iz naravnega sveta, kar nam omogoča, da ga tudi uporabljamo; preoblikujemo in izkoriščamo ga za zadovoljevanje svojih želja in potreb. A izgleda, da zaradi tega ne živimo nič bolj umirjeno in srečno, prej nasprotno. Kot da ves čas nekaj manjka, kot da vsak dosežek, vsako spoznanje samo porine slutnjo resnične izpolnjenosti nekoliko naprej, da imamo spet kaj dosegati in spoznavati.

Rdeča nit prve sezone je bila človeška motivacija in inherentni konflikt med živostjo in varnostjo v njenem jedru. Od samega pojma živosti kot temelja vseh vrst motivov in njenega konflikta z iskanjem varnosti, preko implikacij te napetosti za posameznike in družbo do vizije možne razrešitve v konceptu samoaktualizacije: 

V drugi sezoni se bomo človeškemu stanju približali z epistemološke pa tudi razvojno in socialno psihološke perspektive. Pogledali si bomo proces oblikovanja skupne in socialne resničnosti ter razložili, zakaj nas potreba po njunem vzdrževanju večinoma odtujuje, namesto da bi nas zbliževala. Ponujena bo tudi vizija možne razrešitve tega paradoksa z ozaveščanjem možnih načinov komuniciranja in primernosti njihove uporabe v različnih komunikacijskih situacijah.

 

Termini in (predvideni) naslovi predavanj (torki od 17:30 do okvirno 19:00):

 

Nekatere vsebine prihajajočih predavanj so že, druge pa še bodo objavljene na spletni strani slikavelika.si

 

***

Dr. Matej Černigoj je univerzitetni diplomirani psiholog in doktor znanosti s področja socialne psihologije. Razvija teorijo in prakso raziskovalnega pogovarjanja in samoraziskovanja ter je dolgoletni predavatelj na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana.

"Psihologija za vsakogar" je naslov mesečnih tematskih dogodkov z gosti psihologi. Psihologija na zelo različne načine (po)sega na mnoga področja našega življenja, včasih bolj in včasih manj zavedno. Zato v goste vabimo strokovnjake, ki nam na poljudno-strokoven način približajo vedo, ki se tiče prav vsakogar izmed nas!

Prijave za udeležbo zbiramo za vsako predavanje posebej.

Prisrčno vabljeni v našo družbo!