Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 08. 01. 2024

Filmski večer: Jimmy P - psihoanaliza prerijskega Indijanca

FIlmski večer : Jimmy P.
Jan 25
25. 1. 2024 at 18:00
SFU Ljubljana

Psihoanalitični filmski klub v sodelovanju z Društvom za promocijo duševnega zdravja vabi na projekcijo dveh filmov in pogovor ob koncu projekcij, v četrtek 25.1. ob 18.00 uri, v Zlati dvorani SFU Ljubljana.

Tema januarskega filmskega večera je predstavitev psihoanalitične terapije v praksi.
 
Ob 18.00 uri si bomo ogledali desetminutni posnetek znamenite psihoanalitične seanse iz leta 1965, z žensko imenovano Gloria. Psihoterapevt na posnetku je Carl Rogers, predstavnik humanistične smeri. Po projekciji sledi kratka analiza posnetka.

V nadaljevanju bomo prikazali film Jimmy P. – psihoanaliza prerijskega Indijanca (2013). Resnična in ganljiva zgodba, ki temelji na knjigi Georgesa Devereuxa “Reality and dream: Psychotherapy of a Plains Indian”, prvič objavljeni leta 1951, o njegovem delu v Združenih državah leta 1948. Knjiga, pionirsko delo, se nahaja na stičišču med antropologijo in psihoanalizo in med drugim odpira pot v etnopsihiatrijo. Hkrati gre za edino knjigo o psihoanalizi, ki do potankosti zabeleži celotno zdravljenje, od prve do zadnje seanse.

Direktor vojaške klinike v Topeki, v Kansasu, je Devereuxa prosil za pomoč pri zdravljenju bolnika z imenom Jimmy Picard, Indijanca iz plemena Črna noga in veterana druge svetovne vojne. Pacient je po okrevanju po poškodbi glave, ki ga je prizadela v vojni, trpel za izčrpavajočimi glavoboli in napadi slepote, brez očitnega fiziološkega vzroka.
V filmu lahko sledimo postopku psihoanalitične obravnave, kot tudi življenski zgodbi avtorja.
Film francoskega režiserja Arnauda Desplechina med drugim odlikuje izvrsten nastop igralske dvojice Del Toro – Amalric.

Filmski večer je brezplačen, prijava je potrebna TUKAJ.

Avtor napovednika in organizator dogodka : Mag.Irena Zagajšek – publicistka in specializantka PA psihoterapije

* Fotografiranje dogodka: Obveščamo vas, da bo dogodek fotografiran. Nastali posnetki bodo objavljeni na spletni strani in družbenih omrežjih SFU Ljubljana za nadaljnje promocijske namene organizatorja.