Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 23. 02. 2024

3. študijski dan SFU - Profesionalni in osebnostni razvoj psihoterapevtov ter psihologov

Študijski dan 2024
Mar 19
19. 3. 2024 at 15:30
SFU Ljubljana

Ker se psihoterapevtska praksa razvija vzporedno z novimi znanstvenimi spoznanji ter osebnostno rastjo njenih izvajalcev, vas vabimo na 3. študijski dan, kjer bomo govorili o Profesionalnem in osebnostnem razvoju psihoterapevtov in psihologov, ki bo potekal v torek, 19. 3. 2024 med 15.30 in 20.30 na SFU Ljubljana. Na študijskem dnevu boste imeli priložnost da se seznanite z raziskovalnimi odkritji, povezanimi s tem področjem.

V veliko čast nam je, da bo osrednji govorec na študijskemu dnevu izr. prof. dr. Jochem Willemsen, predavatelj klinične psihologije, koordinator  raziskovalne skupine za psihoanalitično terapijo na univerzi v Louvainu v Belgiji (UCLouvain) in psihoanalitični terapevt.

Poleg njega bodo z iste univerze svoja dela predstavili doktorski študenti: Camille Boever, Liselotte Cullman (odpoved zaradi bolezni), Niccolò Fiorentino Polipo in Hubert de Condé.

Na dogodku pa bodo svoje raziskovanje predstavili tudi sodelavci in študenti SFU Ljubljana. Svoje magistrske naloge bodo predstavile magistre psihoterapevtske znanosti Nina Grudina, Lina Ihbeisheh in Ana Zore Grmek, ter magistra zakonskih in družinskih študijev Sara Agrež.

 

POTEK DOGODKA

Po uvodnem nagovoru bosta sočasno potekali dve sekciji s kratkimi predstavitvami. Doktorski študenti bodo predstavili raziskovalne načrte ter prve ugotovitve znotraj nastajanj doktorskih disertacij, magistre psihoterapevtske znanosti oz. zakonskih in družinskih študijev pa nam bodo predstavile potek ter ugotovitve svojih magistrskih nalog.

Sledil bo ogled znanstvenih posterjev, ki jih bodo pripravili študenti psihologije in psihoterapije SFU Ljubljana.

V nadaljevanju bomo prisluhnili osrednjemu predavanju izr. prof. dr. Jochema Willemsena, z naslovom "What can we learn from a single case?" Prof. Willemsen se v svojem raziskovanju osredotoča na trening psihoanalitične terapije in psihoterapevtske procese, pogosto z uporabo metodologije študije primera. Doslej je sodeloval v več kot desetih projektih, kjer je uporabljena bodisi klinična bodisi mešana metoda študije primera. O metodologiji študije  primera je veliko objavljal, vodil pa je tudi več doktorskih projektov. Leta 2018 je prejel nagrado za najboljšo z dokazi podprto psihoanalitično študijo primera s strani Združenja za psihoanalitično terapijo. Je eden od ustanovnih članov t. i. Arhiva za študije enkratnih primerov, ki zaobjema obsežen spletni arhiv objavljenih študij primera, ki je brezplačno dostopen praktikom, raziskovalcem in študentom.

V svojem predavanju bo prikazal ključno vlogo študij primerov pri usposabljanju in strokovnem razvoju psihoterapevtov. Opisi primerov v obliki znanstvenih objav ali v obliki kliničnih vinjet, uporabljenih znotraj konteksta usposabljanja, so namreč osrednjega pomena pri prenosu psihoterapevtskega znanja in veščin. Predstavil pa nam bo tudi, kako lahko pri psihoterapevtskem usposabljanju uporabimo poseben način razmišljanja o primerih.

V nadaljevanju bosta izsledke raziskave o profesionalnem in osebnostnem razvoju študentov psihoterapije predstavila mag. Miran Možina in Matej Vajda, mag. sociologije.

V zadnjem delu dogodka bo na okrogli mizi z gosti čas za poglobljeno razpravo, deljenje izkušenj, izmenjavo mnenj ter povezovanje znotraj polja psihoterapije in psihologije. Sodelovali bodo dr. Jochem Willemsen, doktorski študent Hubert de Condé, mag. Miran Možina, mag. pst. znanosti Nina Grudina in Kaja Klančar, študentka magistrskega programa psihologije na SFU Ljubljana. Okroglo mizo bo povezoval Matej Vajda, mag. soc., strokovni sodelavec na oddelku Psihoterapevtske znanosti.

Študijski dan je odprt za študente in njihove bližnje, predavatelje, sodelavce SFU Ljubljana ter vso zainteresirano javnost; potekal bo pretežno v angleškem jeziku. Udeležba na dogodku je brezplačna.**

Prijava na dogodek je obvezna, zato vas prijazno prosimo, da se nanj prijavite in sicer s klikom na povezavi TUKAJ.

 

URNIK DOGODKA*

 

15:30

 P 7

Uvodni nagovor

mag. Miran Možina, direktor SFU Ljubljana

15.45 - 17:00

 P 4

Kratke predstavitve

1. sekcija

- N. Fiorentino: What psychoanalytic therapists actually do: The nature of clinical reasoning in everyday practice.

- H. de Condé: The role of reflective practice in the personal and professional development of therapists

- S. Agrež: Dojemanje zaključka terapevtskega procesa z vidika terapevtov

- l. Ihbeisheh: Od projekcijske identifikacije do vzajemnosti – pomen razumevanja zgodnjih odnosov za delo s pacienti v psihoanalitični psihoterapiji

15:45 - 17:00 

 P 5

Kratke predstavitve

2. sekcija

- l. Cullman: Understanding how therapists from different theoretical orientations conceptualize cases: A bottom-up approach. (ODPOVEDANO) 

 

- C. Boever: When end-of-life and funeral rituals are restricted in times of pandemic: what happens when mourners transgress the measures? Thematic analysis of experiences reported in a Belgian study

- N. Grudina: Ključni trenutki v procesu posvojitve otrok z vidika staršev in posvojenih otrok

- A. Zore Grmek: Klientova perspektiva osebne odgovornosti v psihoterapiji

17:00 -17:30 

 P 1

Ogled posterjev in pogovor z avtorji

Študenti PSIH in PST (BAK in MAG) SFU Ljubljana

 

 P 1

Odmor

 

17:30 - 18:30

 P 7

Osrednje predavanje: "What can we learn from a single case?"

Izr. prof. dr. Jochem Willemsen, UCL Belgija

18:30 - 19:00

 P 7

Predstavitev raziskave: Real-time monitoring of professional and personal development of psychotherapy trainees 

Matej Vajda, Miran Možina,  SFU Ljubljana

 

 

Odmor

 

19:15 - 20:30 

 P 7

Okrogla miza: Profesionalni in osebnostni razvoj psihoterapevtov ter psihologov

dr. Jochem Willemsen, Hubert de Condé, mag. Miran Možina, Nina Grudina, Kaja Klančar.

MODERATOR:  Matej Vajda, mag. soc.

*Pridržujemo si pravico do spremembe urnika.

** Fotografiranje in snemanje dogodka: Obveščamo vas, da bo dogodek fotografiran in sneman. Nastali posnetki bodo objavljeni na spletni strani in družbenih omrežjih SFU Ljubljana za nadaljnje promocijske namene organizatorja.