Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 22. 07. 2020

Izšla je knjiga Enfant terrible psihoanalize

ENFANT TERRIBLE PSIHOANALIZE (Sándor Ferenczi, Zoltan Pap)

V juliju 2020 je pri založbi Sigmund Freud University Press izšla zbirka v slovenščino prevedenih del madžarskega psihanalitika Sándorja Ferenczija - Enfant terrible psihoanalize.

Enfant terrible psihoanalize predstavlja zbirko v slovenščino prevedenih, najsodobnejših del Sándorja Ferenczija, madžarskega psihanalitika in v Sloveniji pretežno še nepoznanega avtorja. Njegova dela predstavljajo pomembno dopolnilo spisov Sigmunda Freuda, obenem pa tudi njihovo nadgradnjo. Sándor Ferenczi je s svojim delom začrtal smer razvoja postfreudovske psihoanalize in s tem ustvaril temelje današnje sodobne psihoterapije. Zbirka prevodov Enfant terrible psihoanalize je torej izrednega pomena za slovenski prostor, saj bo ob hudem pomanjkanju prevodov del avtorjev sodobne psihoterapije predstavljala edinstveno in nepogrešljivo gradivo pri študiju psihoterapije, psihologije ter tudi določenih humanističnih znanosti.

Sándor Ferenczi (1873–1933) je bil madžarski pionir psihoanalize in član najožjega kroga prijateljev ter sodelavcev Sigmunda Freuda. Pomemben del svoje psihoanalitične kariere je veljal za zelo aktivnega zagovornika ni promotorja klasične Freudove psihoanalize, a v zadnjem desetletju svojega življenja se je zaradi vse bolj sodobnega načina razmišljanja začel oddaljevati od Sigmunda Freuda; v zgodovino psihoanalize se je vpisal predvsem s svojimi radikalnimi eksperimenti in posodobitvami psihoanalitične tehnike s katerimi je ustvaril temelje današnje sodobne psihoterapije.

Tekste je zbral, uredil in prevedel Zoltan Pap, specializant psihoanalitične psihoterapije na SFU Ljubljana. Zoltan Pap se je tekom svojega psihoterapevtskega izobraževanja poglobil v preučevanje življenja in dela psihoanalitika Sándorja Ferenczija, katerega prispevek k psihoanalizi je v slovenskem prostoru morda nekoliko manj poznan. Pri tem sta mu bile v veliko pomoč predvsem predsednica Ferenczi Sándor Egyesület [Društva Sándorja Ferenczija] dr. Judith Mészáros iz Budimpešte in literarna predstavnica Ferenczijevih del dr. Judith Dupont iz Pariza. 

doc. dr. Anja Štrukelj Kozina je v recenziji zapisala: 
"Edinstvenost knjige je v avtorjevi neobičajni iskrenosti in samokritičnosti, ki bralcu ne prikaže le golega znanja zgoraj omenjenega prehoda od klasične psihoanalize do sodobne psihoterapije; kot celota predstavi tudi sam način, kako je avtor dognal svoje številne pomembne ugotovitve, obenem pa tudi vse zmote, napake ter spodrsljaje, ki jih je posamezna ugotovitev terjala. Med drugimi so v zbirko zajeta tudi vsa Ferenczijeva predavanja na mednarodnih psihoanalitičnih kongresih, kar knjigi daje še posebno vrednost." 

doc. dr. Emil Benedik o knjigi:
"Prispevek mnogih posnejih psihoanalitičnih avtorjev korenini v idejah Sándorja Ferenczija, a brez da bi se tudi sklicevali nanj. Zato danes velja za najbolj pozabljenega in najpogosteje spregledanega psihoanalitika, kar zbirki njegovih v slovenščino prevedenih del daje še toliko večjo edinstvenost."

 

NAROČILA