Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 16. 09. 2019

Seminar prof. dr. DENISE DEFEY - PSIHOTERAPIJA IZ MULTIKULTURNE PERSPEKTIVE: na poti k novim teorijam in praksam

mesto
okt 4
4. 10. 2019 at 16:30
Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana

SFU Ljubljana vabi na seminar PSIHOTERAPIJA IZ MULTIKULTURNE PERSPEKTIVE: na poti k novim teorijam in praksam, v okviru katerega bo predavala prof. dr. DENISE DEFEY iz Urugvaja.

 

Seminar bo potekal v petek, 4. oktobra 2019 od 16.30 do 20.30 in v soboto, 5. oktobra 2019 od 9.00 do 18.00.

 

Seminar je del rednega programa za magistrske študente SFU Ljubljana, hkrati pa je odprt za zunanje udeležence.

Seminar bo v angleščini brez prevoda.

 

O GOSTJI

 

Prof. Denise Defey, ki prihaja iz svojega rodnega Urugvaja, je diplomirala kot psihologinja leta 1979 in je v svoji deželi opravila pionirsko delo tako na kliničnem področju kot tudi na področju izobraževanja iz kriznih intervencij, kratke psihodinamske situacijsko fokusirane psihoterapije in perinatalne psihologije. Za svoje dosežke je dobila častno urugvajsko diplomo, latinsko ameriško diplomo iz psihoterapije in diplomo iz bolnišnične psihologije (Univerze iz Urugvaja). Zaključila je tudi magisterij iz duševnega zdravja v skupnosti. Svojo kariero univerzitetne profesorice je začela leta 1985 na javnih in privatnih urugvajskih univerzah (tako na psihologiji kot na medicini) in jo nadaljevala na magistrskih in doktorskih programih univerz latinske Amerike (v Argentini, Braziliji, Čilu in Peruju) in Evrope (v Španiji, Franciji, Nemčiji in na Univerzi Simgunda Freuda na Dunaju). Od leta 1980 do 1990 je delala za Svetovno zdravstveno organizacijo, od leta 2009 do 2011 pa za ti. Razvojne programe Združenih narodov, tako da je vodila raziskave in objavljala knjige in druga gradiva za izobraževanje. Leta 1991 je bila soustanoviteljica organizacije Agora, privatnega inštituta, kjer izobražujejo strokovnjake, ki delajo na področju duševnega zdravja, iz kriznih intervencij in k rešitvi usmerjene psihoterapije. Na inštitutu sodeluje 50 učiteljev, ki so do danes usposobili dvajset generacij psihoterapevtov. Bila je predsednica latinsko ameriške veje Mednarodnega združenja za raziskovanje psihoterapije (Society of Psychotherapy Research) in predsednica urugvajske veje Mednarodnega združenja za psihosomatsko porodništvo in ginekologijo. Leta 2004 jo je urugvajsko Ministrstvo za zdravje imenovalo za vodjo skupine strokovnjakov, ki so postavili temelje novega nacionalnega zdravstvenega sistema na področju varstva duševnega zdravja. Njene objave, ki so izšle v Urugvaju, Braziliji, Franciji in ZDA, zajemajo veliko število člankov in knjig, kjer je bila urednica, avtorica ali soavtorica. Je poročena in ima dva otroka.

 

 

O VSEBINI SEMINARJA

 

Globalizacija s skokovitimi ekonomskimi in kulturnimi spremembami, ki žal hitro povečujejo nestabilnost, neenakost in migracije, tudi psihoterapevte sooča z novimi izzivi. Južnoameriška psihoterapija je v zadnjih desetletjih razvila veliko novih konceptov, teorij in praks, iz katerih se lahko učimo psihoterapevti iz Evrope. Čas je, da se seznanimo z izkušnjami “nerazvitih”, ki imajo že desetletja izkušnje s terapevtskim delom v kriznih družbeno ekonomskih pogojih, v katere vse bolj tonemo tudi “razviti”. Prof. Defey je razvila izrazit čut za multikulturnost, saj je v mednarodnih mrežah že veliko let vezni člen med psihoterapevti severne in južne poloble. Hkrati že desetletja vodi in sodeluje v latinsko ameriških projektih uličnega dela, kjer se srečuje z ljudmi v brezupnih situacijah na ulici, z ljudmi, ki ostanejo brez strehe nad glavo, z otroci in mladostniki ulice, ki so ostali brez staršev in zavetja družine itn. Namesto običajne pogovorne terapije (“talking cure”), kot je psihoterapijo definiral že Freud, je razvila terapijo v hodu (“walking cure”).

 

Njen model krizne intervencije, s katerim nas bo seznanila na predavanjih, temelji na poudarjeno aktivni vlogi terapevta, saj ni časa za refleksijo, ampak gre za preživetje klientov. Terapevt mora delovati kot “pomožni jaz”, ki klientu pomaga, da se sooči z dejanskim življenjskim tveganjem in pri odločitvah, ki bi lahko ogrozile preživetje. Druga ključna terapevtova naloga pa je, pomagati klientu pri oblikovanju dovolj dobre zgodbe o aktualnih dogodkih, ki ji klient lahko verjame in je kolikor toliko znosna, da bi jo potem lahko kasneje čustveno predelal, ko se situacija dovolj stabilizira. Poleg teh dveh nalog mora terapevt v okviru svojih intervencij, ki običajno trajajo nekaj tednov, a imajo dolgoročen učinek na življenje klientov, aktivno iskati ali tkati socialne mreže, relevantne informacije, oceniti rizične in varovalne dejavnike idr.

 

 

PRIJAVE NA SEMINAR

 

Udeleženci plačajo znesek na račun SFU Ljubljana, Trubarjeva 65, 1000 Ljubljana, SI56  3400 0101 5852 361, Banka Sparkasse d.d., C. v Kleče 15, Ljubljana, s pripisom Defey 2019.

 

POPUST ZA ZGODNJE PRIJAVE: 50 evrov za prijave in plačilo do 25. septembra 2019.

ZA OSTALE: 90 evrov za prijave in plačilo do 1. oktobra 2019.

Prijavnico pošljite na referat@sfu-ljubljana.si.

Za dodatne informacije o izobraževanju pokličite na telefonsko številko 01 425 44 33 (uradne ure pon/sre/čet/pet 9.00-12.00, tor 14.00-17.00).

 

Pohitite s prijavami, število mest je omejeno.

 

 

Prisrčno vabljeni!

 

Mag. Miran Možina,

direktor SFU Ljubljana