enrolment
Vpis in informativni dnevi 2020/21

Analitična psihologija (Jungovska psihoterapija)

Uraden naziv psihoterapevtskega pristopa: Analitična psihologija (Jungovska psihoterapija)

Trajanje programa: 4 leta oz. 8 semestrov

Naziv ob zaključku: analitični psihoterapevt

 

lovilec sanj

 

 

Opis pristopa

V tem  študiju bomo  podrobno  raziskali naravo in strukturo analitične psihologije. Kritično bomo raziskali besedila, ki se nanašajo na Jungovo teorijo mita in njeno aplikacijo. Preučili bomo tudi besedila Junga kot psihološkega teoretika in kritika znanosti, religije ter družbe. Pozornost bo posvečena tako formi kot vsebini Jungovega pisanja.  Specifična študijska besedila v modulih se lahko skozi leta spreminjajo.

Študij je namenjen tudi spoznavanju osrednjih teoretskih konceptov analitične psihologije v post-jungovski literaturi, in sicer s kritičnih, primerjalnih in izkustvenih vidikov. Nadaljnji cilj je seznaniti študente s splošnim področjem sodobne post-jungovske psihologije in jih seznaniti  z ustrezno literaturo. V ospredju bo odnos med analitično psihologijo in psihoanalizo. Zagotovljena bo možnost za teoretično raziskovanje povezave teh ključnih konceptov z njihovo klinično uporabo.

 

V študijskem letu 2019/20 Jungovskega pristopa (1. letnik) ne bomo izvajali.

(foto: Pixabay)

Predavatelji in komisija

Predavatelji:

Carta Stefano (Italija) je jungovski psihoanalitik ter član in nekdanji predsednik Associazione Italiana di Psicologia Analitica (AIPA). Bil je profesor Dinamske psihologije in klinične psihologije na Univerzi v Cagliariju. Je tudi so-direktor v Rivista di Psicologia Analitica, član uredniškega odbora International Journal of Jungian Studies  in namestnik urednika (za Evropo) Journal of Analytical Psychology. Vrsto let že sodeluje na področju etno-psihiatrije, in je napisal več kot 90 del s področja analitične psihologije in psihoterapije. Živi in dela v Rimu.

 

Magdič Jože, rojen leta 1943 v Lipi pri Beltincih, študiral je medicino in po končanem študiju v Ljubljani končal  specializacijo iz  nevropsihiatrije v Zagrebu. Po tem je  uspešno končal štiriletni študij psihoanalize na Inštitutu Carla G. Junga v Zürichu, kjer je diplomiral na temo boga Mitrasa. Zatem je nadaljeval z delom v Nemčiji, kjer je  doktoriral s področja otroških in mladostniških nevroz na univerzi v Tübingenu. Po vrnitvi v Slovenijo je delal  v psihiatričnih bolnišnicah v Mariboru in Ormožu ter v ambulanti murskosoboškega zdravstvenega doma. Od leta 1993 je imel  lastno psihiatrično ordinacijo v domačih krajih ter deloval kot  predavatelj, gost na številnih mednarodnih in domačih znanstvenih srečanjih, avtor in promotor, cenjeni sodelavec v številnih knjižnih projektih. Svoje strokovno delo je uspešno dopolnjeval tudi z drugim javnim delovanjem – med letoma 1990 in 1992 je bil poslanec Skupščine Republike Slovenije in med 1992 in 1997 je bil član Državnega sveta Republike Slovenije.

 

Reteyum Natalia, Analitična psihologinja, najprej se je usposobila za psihološko svetovanje (Moscow State University, 2005-2007) in kasneje specializirala jungovsko psihoanalizo (International Program C G Jung Institute, Zürich, Švica, 2008-2013). Članica Mednarodnega združenja analitične psihologije. S polnim delovnim časom je delovala v zasebni praksi v Moskvi (2008-2013). Po selitvi v Ljubljano, leta 2014, je zasebno prakso odprla v tem mestu. Ponuja individualno poglobljeno analitično delo z odraslimi in delo s pari v angleškem in ruskem jeziku. Kot usposabljen analitik Natalia ponuja t.i. shuttle analysis v Rigi, Latviji in v Moskvi (Rusija), kamor potuje vsaka dva meseca. Natalia izvaja tudi jungovsko supervizijo za poklicne psihologe in pripravnike. Njena posebno zanimanje sega k praktičnim vidikom kliničnega dela, jungovski analizi filma in interpretaciji sanj.

 

Vučković Dragutin, jungovski psihoanalitik, je pridobil diplomo na C. G. Jung Institute Zürich, Kusnacht, v Švici leta 2014. Pred študijem analitične psihologije je študiral fiziko in ekonomijo v Zagrebu. Je član Mednarodnega združenja za analitično psihologijo, analitik C. G. Jung inštituta Dallas, akreditiran analitik C. G. Jung inštituta in predsednik Hrvaškega združenja za analitično psihologijo. Njegovi glavni interesi so čustva, instinkti in njihova povezava z zavestjo. Dela v zasebni praksi pri Zagrebu, Hrvaška.

 

Urška Ajdišek je po opravljeni prekvalifikaciji iz temeljev psihoterapije pri Združenju psihoterapevtov Slovenije in podiplomskem tečaju iz psihoterapije pri Medicinski fakulteti zaključila študij za mednarodno priznanega jungovskega analitika pri Mednarodni zvezi za analitično psihologijo IAAP v Zürichu. Pred tem je končala študij Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je tudi magistrirala. Več let je aktivna članica Slovenskega združenja za analitično psihologijo. V zadnjih letih opravlja svoje delo z odraslimi, mladostniki in otroci v zasebni psihoterapevtski praksi (Psihoterapija Konsulta) in na Kliniki Fakultete SFU. Deluje tudi kot učni analitik in mednarodno certificiran jungovski coach. Zaradi številnih mednarodnih izkušenj svojo prakso lahko opravlja tudi v angleškem, francoskem, italijanskem, nemškem, srbskem ali hrvaškem jeziku.

 

Člani komisije pristopa:

Stefano Carta, Urška Ajdišek, Tine Papič, Natalie Ratyun, Dragutin Vučkovič

 

Vodja pristopa in kontakt

Vodja pristopa: Carta Stefano

Koordinator pristopa: Tine Papič

E-pošta: tine.papic@gmail.com

Predmetnik in literatura

Osebno izkušnja: najmanj 250 ur individualne analize (osebne izkušnje) in 80 ur skupinske analize.

Terapevti za osebno izkušnjo: Jože Magdič, Tine Papič, Matjaž Regovec, Natalia Reteyum, Dragutin Vučković.

Praksa: min. 630 ur supervizirane psihoterapevtske prakse.