Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 17. 11. 2022

Utrinki iz simpozija ob spominskem dnevu Grahama Barnesa na SFU Ljubljana

simpozij grahama barnesa

23. oktobra 2022 je na SFU Ljubljana potekal simpozij ob spominskem dnevu Grahama Barnesa z naslovom ''ALI MI MISLIMO IDEJE ALI IDEJE MISLIJO NAS? O EPISTEMOLOGIJI PSIHOTERAPIJE IN VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA v organizaciji SFU Ljubljana, Društva za sistemsko psihoterapijo Slovenije in Škole kibernetike i sistemske terapije – Rijeka.

Kako so dogodek doživeli udeleženci, si lahko preberete v nadaljevanju. Vtise sta z nami podelili specializantki sistemske psihoterapije SFU Ljubljana, Eva Žukovec in Vesna Zorec. Nekaj foto utrinkov pa si lahko ogledate v galeriji.

 

****

Na nedeljo 23. oktobra 2022 smo na SFU Ljubljana začeli s slovenskim delom nove tradicije obeleževanja, spominjanja in druženja v spomin Grahamu Barnesu, ali kot bi sam raje rekel, idejam o njem.

Na simpoziju »Ali mi mislimo ideje ali ideje mislijo nas? O epistemologiji psihoterapije in vsakdanjega življenja« se nas je zbralo več kot 30 strokovnjakov, sistemskih psihoterapevtov, specializantov in dobrih prijateljev Grahama Barnesa iz Slovenije in Hrvaške, ki s(m)o živo in srčno obujali spomine, anekdote in dogodivščine, ki s(m)o jih s profesorjem doživeli. Ob srečanju, ki je skoraj spominjal na Barnesovo sedmino, smo ohranjai žive njegove ideje in jim dali nov, svojevrsten pridih, da se lahko razvijajo naprej v novih generacijah in v prenovljenih oblikah. Vse to je dobilo še večjo težo in pečat z obiskom SFU-jeve knjižnice in novega spominskega kotička, ki je posvečen prav njemu. Kot profesor in strokovnjak na širokem geografskem področju od Stockholma, Beograda, Zagreba do Rijeke in Ljubljane je namreč odpiral polje in širil znanje o integraciji kibernetike drugega reda v psihoterapiji, ki je močno zaznamovala predvsem izobraževanje sistemskih terapevtov še do današnjega dne.

Iz Grahamovih idej smo prešli na zaigran metalog na podlagi katerega smo nato razvili debato, kaj sploh so ideje, ki jih mislimo, kako jih oblikujemo, kaj oblikuje naše doživljanje, odločanje ipd. Morda se vse skupaj takole zapisano sliši nekoliko filozofsko in »v oblakih«, v sobi pa je bila čutiti pravo živost in navdušenost nad močjo naših misli, ki še kako pomembno kreirajo naša življenja, celo zdravijo bolezni. In prav to še danes odzvanja v meni. Ne sama teorija, ki jo je Graham v svojih dolgih letih predavanj vztrajno izpopolnjeval, temveč ta moč ideje, ki jo nekdo nosi. Ta moč, ki je prek meja združila 30 ljudi, da smo ideje celo na sončen nedeljski dan skupaj obujali, da jih živimo in delimo naprej, tudi ko »idejnega vodje« ni več fizično med nami. Ideje so žive in nas vodijo. Kot je tudi za Barnesa pomembni Gregory Bateson zapisal v svoji knjigi Um in narava: prepušča se prepričanju, da je njegovo znanje le majhen del širšega celotnega znanja, ki povezuje biosfero ali stvarstvo. Mi smo se v čast tega znanja zbrali in mu dodali še svojo perspektivo, ki se bo v prihodnje lahko še nadgrajevalo.

Ta veseli dan smo zaključili z izletom z ladjico po Ljubljanici, a razvijanje idej se po pristanku še zdaleč ni zaključilo - zato se čez eno leto ponovno srečamo na Rijeki.

- Eva Žukovec

 

 

****

Letošnji simpozij ob Dnevu Grahama Barnesa z naslovom »Ali mi mislimo ideje ali ideje mislijo nas? O Epistemologiji psihoterapije in vsakdanjega življenja« so Univerza Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana (SFU Ljubljana), Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije in Škola kibernetike i sistemske terapije – Rijeka organizirali v Ljubljani, 23.10.2022, med 9. in 16. uro.

Ogledali smo si spominski kotiček Grahama Barnesa in njegovih knjig v čitalnici SFU, se potopili v film o Grahamu in njegovih idejah, nato pa je dan potekal predvsem v obujanju anekdotskih spominov, izmenjavi idej o Grahamovih idejah in o idejah, ki izvirajo iz njegovih idej.

Graham je bil učitelj z veliko začetnico. Poslušati njegove učence, naše učitelje, je bilo prav čarobno. Vsak od prisotnih je imel različne izkušnje in znanje o Grahamu. Nekateri so se od njega in z njim učili že pred nekaj desetletji in je s svojimi idejami krepko zaznamoval njihov pogled na svet in delovanje v njem, nekateri smo ga srečali ob njegovem zadnjem obisku v Sloveniji leta 2019 prvič ali drugič; nekateri so o njem le brali ali slišali iz druge roke.

Vsak od nas je prišel z drugačno, svojo, idejo o tem, kdo je Graham bil (ali še je!), kakšne so bile njegove ideje in kako so se te ideje kot metuljev učinek dotaknile življenj mnogih ljudi. Prek izmenjave spominov, razmislekov in idej na temo epistemologije psihoterapije in vsakdanjega življenja, se je pred očmi vedno bolj jasno risala nova slika tega, kdo je Graham (bil) in kakšen je (bil) njegov učinek v svetu. Seveda vsakemu na njemu lasten način.

Ne le Grahama, spoznavali smo se tudi med seboj, saj je vsak s tem, ko je govoril o Grahamu, ali njegovih idejah, nekaj povedal tudi o sebi. In še več, spoznavali smo tudi sami sebe. Vsak na svoj način. Kako čudovito dragocen je odnos, ta neviden prostor, v katerem je vse to mogoče in v katerem se učimo učiti kako živeti skupaj...

Dan smo zaključili v sproščenem vzdušju s kosilom in plovbo po Ljubljanici. Naša dva sistemska vodiča sta nam predstavila nekaj zanimivosti o Ljubljani, Ljubljanici in mostovih, ki povezujejo oba bregova. In kako simbolično je tudi tokrat Dan Grahama Barnesa kot trden most povezal bregova hrvaške in slovenske sistemske (psiho)terapije.

- Vesna Zorec

***

 

Avtorja fotografij: Matej Vajda, Jasna Možina