Kategorija:
Ambulanta
Objavljeno: 14. 09. 2020

Temeljni tečaj čuječnosti

Čuječnost

V okviru SFU Ljubljana organiziramo Temeljni tečaj čuječnosti, ki bo potekal pod vodstvom Roberta Križaja, kvalificiranega učitelja temeljnega programa čuječnosti MBSR (Mindfunlness-Based Stress Reduction) in avtorja knjige Čuječnost: trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju.

 

Opis tečaja

 

Osem-tedenski program čuječnosti MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) je izvoren in eden najbolj učinkovitih in raziskanih treningov čuječnosti za odpravljanje stresa, izboljšanje počutja in vzpostavljanje ter ohranjanje psiho-fizičnega zdravja. Temelji na razvijanju in uporabi čuječnosti v vsakdanjem življenju. Oblikovan je tako, da pomaga pri učenju novih načinov soočanja s težkimi fizičnimi občutki, čustvi in razpoloženji.

 

Tečaj je izrazito praktičen in obsega:

  • vodene vadbe različnih vrst čuječnostne meditacije,
  • vadbo nežnih razteznih vaj in čuječnostnega gibanja (joge),
  • skupinski dialog in diskusije s ciljem večanja zavedanja v vsakdanjem življenju,
  • posamezniku prilagojena navodila in
  • navodila za delo doma in uporabo naučenega v vsakdanjem življenju.
     

Osnovna veščina, ki jo urimo, je čuječnost (mindfulness). Gre za poseben način posvečanja pozornosti, namenoma in brez presojanja, vsemu, kar se dogaja v sedanjem trenutku v telesu, umu in svetu okoli vas. Z radovednostjo, odprtostjo in sprejemanjem.

Vadba čuječnosti pomaga videti stvari na drugačen, svež način. Lahko poveča občutek zaupanja v to, da nam je na voljo več možnosti in več moči za soočanje z različnimi življenjskimi izzivi.

Razvijanje čuječnosti je ena izmed najučinkovitejših metod soočanja s stresom. Namen čuječnostne meditacije je prebuditi sposobnost izkušanja polnosti lastnega življenja in preobrazbe svojih odnosov z lastnimi problemi, strahovi, bolečinami in stresom v svojem življenju.

Udeleženci programa poročajo, da so bili deležni dolgoročnih učinkov, kot na primer:

  • več energije in entuziazma,
  • večje sposobnosti sproščanja,
  • povišane samozavesti in
  • povečane sposobnosti obvladovanja stresnih situacij.

 

Kratek pregled tem in vsebin po tednih / srečanjih (2-2,5h na srečanje):

 

Teden

Čuječnostni temelji

Teme in vsebine (standardni MBSR program)

1

2

Zavedanje telesa

Raziskovanje čuječnosti.

Percepcija in kreativni odziv.

3

4

Zavedanje občutkov

Doma v lastnem telesu. Prijetni dogodki.

Kaj je stres? Neprijetni dogodki.

5

6

Zavedanje stanj uma

Iskanje prostora za zavestni odziv.
Čuječa komunikacija. Delo s težkimi situacijami.

1D

Celodnevno srečanje (6h)

Poglabljanje prakse v tišini.

7

8

Zavedanja umskih vsebin

Gojenje prijaznosti in skrbi zase.

Novi začetki.

 

Kako deluje čuječnost

 

Hölzel, Lazar idr. (2011) so določili šest mehanizmov delovanja – učinkov formalne prakse čuječnosti – za katere imamo nevrološke dokaze:

  • povečana sposobnost uravnavanja pozornosti (stabilnost zavedanja kljub motnjam),
  • povečano zavedanje telesa (tudi subtilnih občutkov in čustev),
  • uravnavanje čustvovanja (zmanjšanje reaktivnosti in vpliva čustvenih reakcij),
  • ponovna ocena stresorjev (težave imajo svoj pomen in niso nujno v celoti slabe),
  • Izpostavitev (splošna znižana občutljivost za prisotno v polju zavedanja),
  • prožen občutek sebe (povečana prilagodljivost in prekinjena identifikacija s čustvi),
  • drugi empirično podprti mehanizmi delovanja vključujejo: razvijanje sočutja do sebe, občutek smisla in prožnost (kognitivna, čustvena in vedenjska prilagodljivost), razločevanje čustvovanja (zavedanje čustvenega doživljanja), zavedanje zavedanja,
  • pomemben nevrobiološki učinek čuječnostne meditacije je deaktivacija t.i. 'mirovnega možganskega omrežja' in s tem premlevanja, kar je povezano z občutkom sreče.

 

Termini in cena programa

 

Uvodni program se bo izvajal na lokaciji Jožeta Jame 12, LJ-Šentvid.

 

Datumi UVODNEGA / TEMELJNEGA PROGRAMA

 

TOR: od 9.00 do 11.30 (od 6.oktobra do 1. december 2020)

 

SRE: od 17.30 do 20.00 (od 14. oktober do 9.december 2020)

 

 

Datum NADALJEVALNEGA programa:

PON: od 18.30 do 21.00 (od 23. novembra do 18. januarja 2021)

 

Cena tečaja (8 srečanj po cca. 2,5h in eno srečanje 6h): 250 EUR / 200 EUR študenti, upokojenci, brezposelni. V ceno so vključeni avdio in video posnetki vadb in drugi materiali za vadbo doma.

Obvezna literatura (z navodili za delo doma med posameznimi srečanji) je knjiga Čuječnost, trening za obvladovanje stresa in polno prisotnost v življenju (Robert Križaj, MK, 2020), ki jo lahko ob vpisu na tečaj kupite tudi na prvem srečanju tečaja 15 EUR (MPC=25 EUR).  

Velikost skupine je omejena od 12 do 18 ljudi.

 

Splošni pogoji

 

Za potrditev prijave je potrebno poravnati 50 eur kotizacije. Udeleženci pred pričetkom tečaja z učiteljem programa opravijo uvodni pogovor*. Celotni znesek tečaja se poravna najkasneje pet dni pred prvim srečanjem.

 

*V primeru, da učitelj programa oceni, da vadba čuječnosti za udeleženca ni priporočljiva, SFU Ljubljana udeležencu vrne kotizacijo.

 

Odpoved: V primeru odpovedi prijave do 7 dni pred začetkom tečaja vam bomo zaračunali manipulativne stroške v višini 15% kotizacije glede na prijavljeno udeležbo, v primeru kasnejše odpovedi pa vam bomo zaračunali celotno kotizacijo glede na prijavljeno udeležbo.

 

Zaupnost podatkov: Podatkov iz prijave ne bomo posredovali tretjim osebam brez predhodne pridobitve pisnega soglasja posameznika. Podatke bomo uporabljali le v namen obveščanja o naših aktivnostih. Na vašo zahtevo bomo podatke spremenili ali zabrisali.

 

 

Prijave na izobraževanje

 

Izpolnjene prijavnice posredujte na naslov sara.zvikart@sfu-ljubljana.si. Za dodatne informacije o izobraževanju nas lahko pokličite na telefonsko številko 051 382 484.

 

 

Dodatno:

 

Možne kontraindikacije

 

Vadba čuječnosti po programu MBSR včasih ni priporočljiva oziroma ni mogoče pričakovati, da bo imela (pozitiven) učinek. O tem se lahko pred začetkom programa pogovorite z učiteljem, na

splošno pa se vadba čuječnostne meditacije po programu odsvetuje v naslednjih primerih:

•           nezdravljena odvisnost od substanc ali odvisnost od substanc, ki se zdravi manj kot leto dni; izjema so ljudje, ki so zelo motivirani ali imajo pri zdravljenju dovolj močno podporo v okolju, da lahko sodelujejo v programu,

•           samomorilne misli,

•           psihoza, ki je ni mogoče farmakološko zdraviti,

•           posttravmatski stresni sindrom,

•           depresija ali druga psihiatrična diagnoza, če vpliva na sodelovanje na tečaju,

•           socialna anksioznost (težava pri vključevanju v skupino),

•           nezmožnost razumevanja narave in omejitev programa (želja po »hitri rešitvi« brez vloženega časa, volje in energije),

•           nezmožnost redne udeležbe: če kdo zamudi tri ali več srečanj, je bolje, da se programa udeleži šele, ko ga bo lahko redno obiskoval.

Čeprav v nekaterih primerih vadba čuječnosti ni primerna, se ljudje, ki so močno motivirani in si želijo sodelovati oziroma so že v procesu zdravljenja, programa izjemoma lahko lotijo. V tem primeru mora vadba potekati z vednostjo in sodelovanjem drugih terapevtov.

 

 

 

O izvajalcu Robertu Križaju

 

Robert Križaj (1973), uni.dipl.ekon., specializant gestal psihoterapije (SFU), učitelj čuječnosti; je edini potrjen učitelj izvornega programa čuječnosti (MBSR Qualified Teacher) in programa Čuječnost v odnosu (IMP) v Sloveniji.

S področja vodenja programov čuječnosti se je Robert Križaj  izobraževal na strokovnih izobraževanjih pod vodstvom utemeljitelja programa MBSR, dr. Jon Kabat-Zinna in njegovih sodelavcev s Centra za čuječnost CFM, UMass, ZDA:

Od leta 2010 sem vodil petdeset 8-tedenskih skupinskih treningov čuječnosti MBSR za splošno populacijo z raznovrstnimi težavami in treninge čuječnosti za obvladovanje stresa za podjetja.

Šolanje nadaljuje v tujini v šolah različnih tradicij ter ves čas poglablja svoje znanje in izkušnje pod supervizijo tujih učiteljev, še posebej Florence Meleo-Meyer (Brown Uni; ID Community), Diane Riebel (Jefferson Health) in Holly Nelson-Johnson (UCSD).

 

»Odkrijte možnost izbire in resnično svobodo!! (Robert Križaj)

 

Lepo vabljeni!